Forside > Ivar Gjørup > Carlsens Store Tegneserieleksikon, s. 200

Olfax


Ivar Gjørup - kendt under tegnerpseudonymet Olfax - blev født 22. september 1945 i Vig i Odsherred. Familien flyttede dog snart til Jylland, og i 1964 tog han nysproglig studentereksamen ved Randers Statsskole. Samme år begyndte Gjørup at studere græsk og latin ved Aarhus Universitet, hvor han blev færdig som cand.mag. i 1977.

I disse år var han desuden redaktør af og tegner ved universitetets studenterblad, MONTANUS. Det skaffede ham flere illustrationsopgaver efter 1977, hvilket fik ham til at satse på en fremtid med at skrive og tegne.

Vinteren 1983-84 udviklede han sin tegneserie Egoland. Denne spidsfindige humorstrip debuterede 24. august 1984 i dagbladet INFORMATION. I december 1986 flyttede den imidlertid til POLITIKEN, hvor den afløste Felix. Senere flyttede den fra tegneseriesiden til side 2 blandt det politiske stof; selv om den i modsætning til en strip som Trudeaus Doonesbury ikke virker umiddelbart politisk.

Spidsfindighederne i Egoland er alment menneskelige. Egoland er i sit udgangspunkt en metaserie. Hovedpersonen Divus Madsen, exam.gud, er klar over sin status som tegneseriefigur. Han ved også, at uden ham ville Egoland ikke eksistere, og han fører sig derfor frem som verdens skaber. Derfor placeres han i et galehus til observation for storhedsvanvid i selskab med bl. a. klarsynede Sandra og Kurt, der føler sig evigt forfulgt af avisernes pessimistiske overskrifter.

Med dette som udgangspunkt filosoferer Olfax over menneskelig galskab i alle afskygninger. Han gør Egoland til en absurd afspejling af virkeligheden gennem daglige, spidsfindige pointer, som kædes sammen i lange episke forløb, som ud over alvoren bag løjerne også giver plads for slapstick-humor og befriende, vandede vittigheder. I modsætning til andre tegneserier inden for den spidsfindige genre udvikler Egoland sig til stadighed inden for sit klart afgrænsede og definerede univers. Med sin udtryksfulde streg og sit indhold præget af genial humor og original iderigdom placerer den sig på linie med genrens mesterværker, bl.a. Pogo og Krazy Kat.

Samtidig med arbejder på Egoland har OIfax i perioden 1987-89 leveret den satiriske strip “På kryds og tværs” til Aarhus Amts medarbejderblad PÅ TVÆRS. Fra 11. august 1988 til sommeren 1990 gjorde han sig i strip'en “Livets skole” lystig over forholdene i den danske folkeskole i Danmarks Lærerforenings tidsskrift FOLKESKOLEN. Desuden blev hans tegneserie på 4 sider, "Hulebilledet", der var baseret på Platon, bragt i Gyldendals magasin FREDAG i 1988, og i et jubilæumstillæg til tidsskriftet GYMNASIESKOLEN maj 1990 blev hans tegneserie på seks sider, “Det fordømte efterår”, publiceret.

I 1989 blev Divus Madsen kåret som årets tegneseriefigur af foreningen Danske Tegneserieskabere.

I øvrigt har Ivar Gjørup udfærdiget flere lærebøger i latin, og han har været med i tidligere undervisningsminister Bertel Haarders udvalg for filosofi i gymnasiet i forbindelse med reformen af samme.

LIT: Morten Hesseldal: Håbløshedens humorist (I: BilledStorm nr. 16, 1994)

Anders Hjorth-Jørgensen er Danmarks førende tegneseriehistoriker og har gennem mere end 25 år skrevet en lang række artikler og bøger om tegneseriemediet og arrangeret talrige tegneserieudstillinger i Danmark og i udlandet.

Han er stifter af Tegneseriemuseet i Danmark

Anders Hjorth-Jørgensen, Carlsen Comics, ISBN 87-562-7109-3


 

Copyright © 1984 - 2023 Ivar Gjørup 'Olfax'. All rights reserved.

Album Artikler Dagens Stribe DNABC for begyndere Køb album DNABC for begyndere -> Forside